Ortopantomografia

9 thoughts on “Ortopantomografia”

 1. Спокойно,облъчването от такава рентгенография се равнява на три сегментни (малки,зъбни сними) и е достатачно малко,че да не се отрзи на здравето на пациента.

 2. Извади ми го един хирург преди 3-4 години, обаче сега разни специалисти ми казват, че не е трябвало да се вади…

 3. Да, да.. хубав полупортрет се е получил.. Тъй като съм майстор на тези снимки искам да дам мнението си относно „Радиоактивността“ 🙂 В нито един от рентгеновите кабинети за този вид рентгенографии не е повишен радиоактивния фон, защото няма такъв 🙂 Съвременната техника е ограничила, чрез защити на рентгеновия апарат – страничното рентгеново лъчение.. тоест, това, което се смята за вредно и може да причини някакви биологични ефекти. Допълнително защитната оловна жилетка осигурява на пациента необходимата защита на тялото му и по-чувствителните органи и предпазвайки го от йонизиращото лъчение /не радиация/. Томографията, чрез подходящо движение на рентгеновата тръба и филма през времето на снимането, постига едно оптическо изолиране на отделни пластове от дадени органи или тъкани, така, че рентгеновата снимка е освободена от сумиране и суперпозиране на образи, които не ни интересуват. Томографията има големи предимства пред обикновената рентгенова снимка. Ако се притеснявате за здравето си при този вид изследване, което е излишно притеснение, препоръчваме след такива снимки да се консумира кисело мляко и хубаво червено вино. Наздраве! 🙂

 4. Много добро инфо, но първо пояснете, че има естествен радиационен фон, а не, че изобщо няма такъв. Явно Ви се бъркат понятията радиоактивност и радиация – разбира се, че йонизиращите лъчения спадат към графата „Радиация“.

  Виж радиоактивността е друго нещо – способността на атомните ядра на нестабилни изотопи на химични елементи да се превръщат спонтанно в ядра на други химични елементи, при което се излъчва енергия във формата на електромагнитно лъчение или частици – например алфа-частици, бета-частици или гама-лъчи.

  В заключение, към хубавото червено вино, ще добавя и червени мезета, по възможност при рязането ножът да се държи под ъгъл 45 градуса !! 🙂

  С колегиален поздрав: Димитър Сулинаджиев

 5. Здравейте, колега Сулинаджиев!
  Сетих се кой сте.. 🙂 🙂 Даже си спомних, че сме идвали да се учим на техниката в ДКЦ-то – тогава още поликлиника. 🙂 Някакви вицове си спомням и смях голям си падаше там на упражненията, но разбира се всичко това след добре свършената работа в кабинета. 🙂 Хубави времена! С нашата техника сега няма кой знае какви вредни лъчения, а радиация не съм срещал от 10 години – последно на упражненията в Радио Изотопен Център – Пловдив, когото изучавахме радиоактивност, изотопи и лъчетерапия. А за фона наскоро разбрах, че най-голям дял за радиоактивния фон от източници свързани с човешката дейност се пада на строителния бранш, заради използването на радиоактивния газ – Радон. Нашите кабинети и тези за лечение от тази диаграма заемат едва – 20%, а на АЕЦ-ите частта е едва 5%, останалото са строителство и други. За това с червеното вино да се спазват и червените мезета, а ножа да се държи както трябва, и да не се забравя, че в малки дози – рентгеновите лъчи стимулират потентността 😀 😀 :)))
  Благодаря за поздравите, приемам ги и Ви пращам нови! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s